16.7.2015

Suomi-roadtrip lähestyy - mitä ottaa mukaan ja huomioon?

Tulevana viikonloppuna starttaa vihdoinkin loma ja sen myötä kauan odotettu Suomi-roadtrip Hannan kanssa, jihuu! Lauantaiaamuna otamme suunnaksi reissumme ensimmäisen etapin, joka sijaitsee lounaisemmassa Suomessa. Siitä lisää myöhemmin! Olemme ottaneet tavoitteeksi sen, että tavoitteita ei tällä reissulla oikeastaan ole. Muutama tärppikohde on mielessä, mutta muuten menemme fiiliksen (ja auringon) mukaan. Ajatuksena on ottaa reissu rentoilun lisäksi vähän seikkailunkin kannalta, joten tällainen luonnossa-ei-niin-paljon-viihtyvä Laurakin ottaa ja varautuu retkiin luonnonpuistoja pitkinpoikin samoillen. Kuinka jännittävää!

Kysessä on siis kahden viikon pakettiautomatka, jonka aikana tullaan  ajamaan lukemattomia kilometrejä, samoilemaan metsissä, kiertelemään kaupungeissa, hengailemaan puistoissa, bailaamaan aina silloin tällöin ja viettämään melkoisen paljon aikaa pakettiauton peräosassa. Mitäpä pakata tuollaiselle reissulle mukaan? Mitä on hyvä ottaa huomioon ja pitää mielessä? Tässäpä pari ideaa!


Kalajoki beach in FinlandAurinkolasit
Koska aurinkohan tulee paistamaan ihan täysiä koko meidän reissun ajan, on arskat ihan pakollinen varuste. Tietysti on hyvä olla paljon erilaisia vaihtoehtoja, ettei pääse kyllästymään!

Bilevaatteet
Vaikka roadtrip meinaakin hyvin paljon aikaa tien päällä, sitä kuitenkin saattaa tulla jossakin vaiheessa pysähdyttyä paikassa, jossa käy vähän tanssaamassa. Siksi on hyvä varautua vähän paremmilla vaatteilla, ettei ihan erä-jormana sinne baariin tarvitse mennä.

CC-voide
Kyllä roadtripilläkin haluaa näyttää nätiltä! Jos tahtoo saada kasvojen sävyn tasaisemmaksi hyvin vähäisellä vaivalla, CC-voide on oikein hyvä keino siihen. Mää tykkään esimerkiksi Lumenen lompakkoystävällisestäkin CC Color Correcting meikkivoiteesta. Sitä ku vähä sutisee nassuun, niin on poka hieno, ja parinkympin suojakerroinkin on siinä mukana!

Dödö
Ihan matkumppaniakin ajatellen kannattaa panostaa hyvään dödöön, koska on kivempi matkata hyvältä tuoksuvan kaiffarin kuin haisukainalon kanssa.

Eväät
Matkaeväät on tietysti yksi tärkeimpiä asioita reissulla. Niiden valikoimiseen voi ihan hyvällä omallatunnolla käyttää hetken jos toisenkin kaupassa. Maailmanmatkaajat Helena ja Kaisu ovat opettaneet mulle kiukkupatukoiden tärkeyden, niillä voi nimittäin olla hyvin suuri vaikutus auton tunnelmaan! Kiukkupatukoita (on ne sitten suklaa-, protsku- tai vaikka lakupatukoita) kannattaa jemmata jonkin verran vaikka auton hansikaslokeroon tai laukun pohjalle, ihan vain kaiken varalta.

First aid kit
Huijari käytti englantia tässä kohdassa! Mutta siitä huolimatta ensiapulaukku on hyvä olla autossa mukana, koska safety first. Jos ei laukkua löydy, niin ainakin tärkeimmät ja todennäköisimmin tarpeeseen tulevat jutut, kuten laastarit haavoille ja rakoille, desinfiointiaine jne. kannattaa varata joukkoon.

GPS
Ihan hyvä idea olla edes ihan vähäsen kartalla siitä, missä on tai vaikkapa mihin suuntaan on menossa.

Hygienia-asiat
Vaikka roadtripillä täytyykin varautua sietämään jokapäiväisen suihkun puutetta, ei se tarkoita, etteikö sitä nyt jotakin voisi tehdä hygieniansa eteen. Hammasharjalla ja -tahnalla, kosteuspyyhkeillä ja deodorantilla pääsee jo aika hyvin eteenpäin. Tukkaan voi suihkauttaa kuivashampoota estämään rasvaisuuden tunnetta, ja hiuksia voi myöskin pitää öisin vaikka letillä, mikä hidastaa rasvoittumista.

Itikka-aineet
Hyttyskarkotteet ovat aika hyvä idea ottaa reissuun mukaan. Jos itikat kaikesta siitä hajusta huolimatta tahtovat hyökkiä, otan matkaan Thaimaasta ostetun pienen menthol-snifferin, jonka toisessa päässä on taika-ainetta hyttysenpistoon. Sitä ainetta levitetään pienen pieni tippa pureman päälle, ja eipä muuten kutita enää!


Morning sun


Jalkineet
Jalkineita kannattaa ottaa vähän joka tilanteeseen (enkä nyt tarkoita kaikkien miljoonien korkkariparien ottamista mukaan), sillä ainakin meidän reissu tulee kulkemaan metsiköstä kaupungin kautta rannalle ja vielä baariinkin, eli vaihtoehtoja pitää kuitenkin löytyä, ellei tosiaan halua sitä erä-jorma lookkia. Itse meinaan ottaa tennarit ajon ajaksi, kaupunkiin ja baariin, kunnon lenkkarit luontoretkille sekä fliparit rannalle.

Kamera
Pitäähän ne mielettömät maisemat ja hetket taltioida linssin läpi, jotta reissua voi muistella kunnolla vielä vanhanakin. Niin, ja blogiinkin on ihan kiva saada kunnollisia kuvia vaihteeksi!

Lääkkeet
Särky- ja matkapahoinvointilääkkeet ja muut tarpeelliset pillerit kannattaa muistaa pakata mukaan.

Minijääkaappi
Hirmu kätevä väline on minijääkaappi autoon, sinne voi nimittäin iskeä seuraavan aamun eväät odottamaan tai viilentää vaikka juomat valmiiksi.

Nähtävyydet
Yksi niistä asioista, joita odotan tältä reissulta eniten, on Suomen nähtävyydet. Olen melkein täydellisen varma, että olen aliarvioinut täysin rakkaan kotimaani tarjonnan matkailumaana ja tulen vain suu auki tuijottelemaan maailman kauneinta luontoa, sinisimpiä järviä ja vihreintä metsää. Tällaisissa asioissa on ihana olla väärässä!

Omatunto
Vaikka meno saattaa joskus välillä äityä vähän hurjaksikin, pitää muistaa pitää muut ihmiset ja ympäristö mielessä. Kerää roskasi, ole hiljaa jos yöpymispaikassasi on muitakin, älä tee tuhoja ympäristöön, muista jokamiehen oikeudet mutta myös hänen velvollisuutensa, älä tee typeriä ohituksia tai muutenkaan vaaranna muita ihmisiä taikka itseäsi. Perusjuttuja!

Pyyhkeet
Kevyt ja nopeasti kuivuva mikrokuitupyyhe olisi ideaali, koska oikein mikään ei ole ärsyttävämpää kuin yrittää kuivata itseään märkään pyyhkeeseen. Toki normaali puuvillainenkin käy, jos mikrokuituun ei ole mahdollisuutta.

Qué?
Kysyvä ei tieltä eksy, ja jos vaikka sattuukin olemaan eksynyt, kysymällä hyvin todennäköisesti onnistuu paikantamaan itsensä! Mikä onkaan parempi keino tutustua paikallisiin ihmisiin ja saada vinkkejä menemisiin ja tekemisiin, kuin esittämällä sata ja yksi kysymystä? (No joo joo, huijasin taas. Vaikea kirjain!)

Reissuvideot
Reissusta kannattaa taltioida mahdollisimman paljon videolle. Mitä älyttömämpiä videot ovat, sitä parempi. Sitähän voi kuvata vaikka haasteiden toteuttamista, omakeksimiä sketsejä, ajon aikana tapahtuvaa itsensä viihdyttämistä... Mitä vain mieleen tulee!

Sadekamppeet
Sateeseen on ihan viisasta varautua, ettei aivan kylmissään uitettuna koirana tarvitse kulkea. Vaikka eihän se nyt kyllä mun lomallani sada!

Tyynyliinat
Suihkuun ei välttämättä reissullamme joka päivä ole mahdollisuutta, minkä takia pakkaankin mukaan useampia tyynyliinoja, jottei ällölikaisella tyynyllä tarvitse nukkua.

Uniasiat
Muista ottaa mukaan se unikaveri, pehmolelu, tutti tai mikä nyt ikinä saa sut uneen!

Viihdykettä
Kirjat, lehdet, musiikki, pelikortit, ristisanatehtävät... Pieneen tilaan menevät jutut, jotka voi tylsyyden iskiessä kaivaa esiin!


Midnight sun in Finland


Xylitoli
Purkka on ihan kiva matkakaveri, siitä voi puhallella ajan kuluksi vaikka palloja. Hengitys raikastuu ja autossakin pysyy kiva tuoksu!

Yllätys
Matkakaverin/t voi yllättää ottamalla mukaan reissujokerin. Jonkun asian, jota ilman ei reissu olisi samanlainen! On se sitten mukananne kulkeva puutarhatonttu Amelié-tyyliin, joka päivä merkintöjä saava matkapäiväkirja, reissuanne taikka porukkaanne kuvaava vaatekappale, matka-autoanne koristava esine tai ihan sama mikä tahansa muu inside-juttunne, se tulee takuuvarmasti olemaan yksi parhaista muistoistanne koko reissulla!

Zen-olotila (note to self)
Reissaamista ei kannata ottaa niin hirvittävän tosissaan, ja suunnitelmat tulevat kuitenkin 99,9%:n varmasti muuttumaan. Kun alusta asti ottaa sellaisen zen-asenteen, ei oikein mikään pääse hetkauttamaan.

Å
Huijausta taas tämä sana (mikä sana? Sehän on kirjain!), ja aika hankala keksiä mitään suoraan siihen liittyvää, joten se saa toimia sitten ihan helekkarin hienona aasinsiltana. Tuo kirjain-sana on siis ruotsia ja tarkoittaa jokea, joka edustakoon go with the flow -mentaliteettia. Liittyen tuohon edellisen kohtaan, stressi veks ja antaa mennä vaan, tuli mitä tuli ja meni miten meni!

Äly hoi älä jätä
Ei nyt varmaan niitä ihan älyttömimpiä juttuja kannata mennä kokeilemaan, vaikka ennakkoluuloton ja rohkea kannattaakin olla! Jos tuntuu, että vuorikiipeily ilman valjaita tai kajakointi Suomen hurjimmassa koskessa ei ihan vastaa taitoluokkaasi, jättäisin ne suosiolla välistä.

Öllöilyvaatteet
Autossa aikaa on paljon kivempi viettää, jos vaatteet eivät kiristä ja purista ja hankaa. Siksi öllöilyvaatteet ovat ihan pakollinen asuvalinta!


Muun muassa tällaisia juttuja meinaan pakata mukaan ja painaa mieleeni! Tuleeko teillä mieleen jotain must-juttuja, jotka täytyy ottaa huomioon, kun lähtee roadtripille?Ensi kertaan!

x Laura


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti